Oversteekplaats bij Westervoort / Arnhem > op 43,1 km
Operatie Quick Anger Westervoort
Het oversteek-monument te Westervoort bestaat uit een glazen paneel met opdruk en tekst. Op het paneel staan geallieerde militairen afgebeeld.
Het monument is opgericht ter herinnering aan de oversteek van de IJssel van de Engelsen en Canadezen op 12 april 1945 waardoor Arnhem kon worden bevrijd.
Nadat op 7 april de beslissing was genomen Arnhem vanuit Westervoort aan te vallen (Operation ‘Anger’) is de gehele ‘Polar Bear’ divisie, ondersteund door tanks en pantserwagens van de ‘5th Canadian Armoured Division’ op weg naar Westervoort. De verplaatsing vanuit Driel loopt via de noodbruggen bij Doornenburg en Emmerich. Circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 Jeeps, vrachtwagens, carriers, tanks, keukenwagens enz. zijn onderweg. Er ontstaat al snel een grote verkeerschaos op de routes naar Westervoort. Er vormt zich een lange file vanuit de Betuwe naar Westendorp!
Er is haast geboden. De Canadezen steken op 11 april de IJssel over bij Wilp (Zutphen) Ondertussen verandert Westervoort langzaam in een groot legerkamp. Overal staan voertuigen geparkeerd. Klaar om in actie te komen. De troepen krijgen het bevel om bij hun voertuigen de blijven. Om de vijand niet te laten meekijken hebben de Engelsen tussen de bomen canvasdoeken gespannen. Daarnaast wordt er een continu rookgordijn gemaakt. In tegenstelling tot Driel blijft de rook bij Westervoort wel hangen.
Terwijl de enorme troepenmacht zich verplaatst, zijn Canadese ‘Engineers’ ter hoogte van het Pannerdens kanaal bezig een verplaatsbare noodbrug te bouwen. Deze brug kan direct naar Westervoort worden gevaren, zodra de oevers aan de overzijde van de IJssel zijn ingenomen. In de ochtend van 12 april 1945 zijn de Polar Bears en de tanks van de ‘5 Canadian Armoured Division’ in positie om de IJssel over te steken en de aanval op Arnhem in te zetten.
Operatie Anger staat op het punt te beginnen!
De Oversteek: In de ochtend van 12 april 1945 zijn de ‘Polar Bears’ en de tanks van de 5th Canadian Armoured Division in positie om de IJssel over te steken en de aanval op Arnhem in te zetten. Operatie ‘Anger’ staat op het punt te beginnen!
De hele dag zijn de voorbereidingen voor de oversteek aan de gang. De RAF voert die dag 129 aanvallen uit Duitse doelen, waaronder een groot aantal op fort Westervoort.
Engelse verkenningseenheden laden hun kleine pantserwagens in grote Buffalo amfibievaartuigen om als een van de eerste de rivier over te steken. Om de Buffalo’s toegang te geven tot de uiterwaarden proberen Canadese Engineers met springstof een opening in de dijk ter hoogte van het Mosterdhof te forceren. De dijk is echter zo stevig dat het na een aantal pogingen niet lukt. Besloten wordt om de eerste troepen met bootjes over te zetten. Zij moeten zo snel mogelijk het fort innemen en de overkant veiligstellen. Daarna kunnen troepen in amfibievaartuigen worden overgezet en kan de noodbrug, die stroomafwaarts klaar ligt, worden ingevaren.
Op 12 april om 20.40 uur is het zover. Operatie ‘Anger’ wordt ingeluid met een gigantische ‘Pepper pot’. Honderden kanonnen vuren in 2 uur 70.000 granaten (!) af richting Arnhem en Velp.
De Duitsers beantwoorden het vuur weer van de overzijde, maar het tegenvuur is gering. De beschieting is enorm en maakt veel indruk bij de troepen die in dekking afwachten. Om 22.40 uur steken de eerste troepen in stormbootjes over. De overkant van de rivier is volledig omgeploegd door de granaatinslagen. De 60 Duitsers in het fort geven zich al snel over. De veerweg wordt snel veilig gesteld. Om 03.00 uur (13 april) zijn de aanvalsdoelen bereikt en kunnen troepen in amfibievaartuigen worden overgezet. Bij de oversteek sneuvelen 12 geallieerde militairen.